Informatie gerbils


Basisinfo

  • Mongoolse gerbils zijn groepsdieren. In het wild varieert de groepsgrootte van 2 tot 17 dieren. In de lente kan een verdeling van de groep plaatsvinden en dan worden nieuwe gebieden bevolkt waar er nieuwe groepen worden gevormd. In gevangenschap is een duo gerbils (van hetzelfde geslacht) de meest stabiele combinatie.
  • Mongoolse gerbils zijn zowel dag- als nachtactief wat het leuke dieren maakt om te observeren.
  • Gerbils maken in het wild heuse tunnels onder de grond met vijf tot tien ingangen, een nestkamer en één of twee opslagkamers. In gevangenschap kunnen wij hieraan tegemoet komen door hun verblijf van een dikke laag bodembedekking te voorzien zodat ze nog steeds naar hartenlust kunnen graven.
  • Gerbils zijn naast echte gravers ook lopers. De beschikking over een loopwiel werkt ook stressreducerend bij gerbils. Een loopwiel moet voldoende groot zijn zodat de gerbil niet met een gebogen rug moet lopen. Bij de adoptievoorwaarden vind je meer over de exacte afmetingen hiervan. Loopwielen met open spijlen zijn uit den boze: de pootjes van de gerbils kunnen hier tussen geraken met alle gevolgen vandien. 
  • Als nestmateriaal kunnen reepjes toiletpapier, hooi, blaadjes en kruiden gebruikt worden. Ze sleuren dit zelf mee naar hun nestje.
  • Drops en andere zoetigheden die ze verkopen in dierenwinkels behoren niet tot een uitgebalanceerd dieet van een gerbil. Eén drop bv. komt overeen met één Snickers/Mars/Bounty voor een gerbil qua zoetigheid. Je kan als snacks groenten en/of fruit en gedroogde insecten geven.
  • Een zandbad gevuld met chinchillazand houdt hun vachtje proper, reduceert stress en stelt hen in staat om zichzelf te verzorgen.

Huisvesting

Bekijk dit filmpje om te ontdekken hoe je aan de slag kan gaan voor een leuke inrichting voor je (toekomstige) gerbils!

Betaal in de konijnenopvang

eenvoudig met Payconiq!

Het Knaagtandje

hetknaagtandje@gmail.com

Geraardsbergen (Oost-Vlaanderen, België)

Erkenningsnummer: HK30405704
Rekeningnummer: BE93 0689 3195 0967