Informatie Hamsters


Basisinfo

 • Russische dwerghamsters zijn koppeldieren en moeten in gevangenschap alleen gehuisvest worden. Enkel om voor nageslacht te zorgen kunnen ze worden samen gezet, maar aangezien er een groot overschot aan hamsters is en sommige dieren hun hele leven lang in de opvang moeten blijven, raden wij dit af. Twee vrouwtjes of twee mannetjes samen houden kan ook niet! Deze combinatie komt in de natuur niet voor en is dus ook voor dieren in gevangenschap heel onnatuurlijk. Vroeg of laat leidt dit tot gewonde of dode dieren. Vaak horen wij verhalen van mensen die beweren dat het bij hen wel lukte op die manier, maar de uitzonderingen bevestigen uiteraard de regel. Er komen in de opvang regelmatig verwonde of geshockeerde hamsters binnen die het tegendeel bewijzen en die duidelijk maken dat het het niet waard is om dit risico te nemen.
 • Roborovski dwerghamsters zijn groepsdieren en kunnen in groepen van twee of meer worden gehouden. Het is wel aan te raden altijd een aquarium of terrarium achter de hand te hebben mocht het dan toch eens fout lopen.
 • Campbelli dwerghamsters zijn groepsdieren en kunnen in groepen van twee of meer worden gehouden. Ook tussen hen kan het fout lopen en is het dus interessant om een verblijf op reserve te hebben.
 • Chinese dwerghamsters zijn absoluut solitair en verdragen geen soortgenoten.
 • Syrische hamsters zijn absoluut solitair en verdragen geen soortgenoten.
 • Hamsters zijn schemerdieren en zijn dus het meest actief wanneer de zon opkomt en ondergaat. Als je een hamstertje wenst te adopteren voor je kinderen, bedenk dan of zij op die tijdstippen het diertje aandacht kunnen schenken. Het is vanzelfsprekend niet fijn voor het dier wanneer het in het midden van de dag wakker gemaakt wordt en zijn natuurlijk ritme verstoord wordt. Wil je je kind hier graag over bijleren en ben jij in de eerste plaats te vinden voor de hamster? Dan kunnen wij dit alleen maar toejuichen!
 • Hamsters maken in het wild heuse tunnels onder de grond die eindigen in verschillende 'kamers' (voor voedsel, uitwerpselen, een slaapplek,...). In gevangenschap kunnen wij hieraan tegemoet komen door meerkamerhuizen te plaatsen en hun verblijf van een dikke laag bodembedekking te voorzien zodat ze nog steeds naar hartenlust kunnen graven.
Hamsteropvang hamster graven tunnels natuur natuurlijke behoeften wild
Bodembedekking ondergrondse tunnels kamers hamsters hamster opvang het knaagtandje
Wilde hamsters ter adoptie dikke laag bodembedekking het knaagtandje informatie basisinfo info adopteren ter adoptie

 • Een hamster heeft een loopwiel nodig om de vele kilometers die ze normaal gezien in het wild afleggen, te kunnen compenseren. Een loopwiel moet voldoende groot zijn zodat de hamster niet met een gebogen rug moet lopen. Bij de adoptievoorwaarden vind je meer over de exacte afmetingen hiervan. Loopwielen met open spijlen zijn uit den boze: de pootjes van de hamsters kunnen hier tussen geraken met alle gevolgen vandien. Ook hamsterballen zijn uit den boze. De dieren zitten opgesloten en kunnen er niet uit wanneer ze willen, ze kunnen met hun pootjes tussen de openingen geraken,...
 • Als nestmateriaal kunnen reepjes toiletpapier gebruikt worden. Ze sleuren dit zelf mee naar hun nestje. Hamsterwatten zijn pure rommel zijn en deze kunnen voor verstikking en het afsterven van de ledematen zorgen.
 • Drops en andere zoetigheden die ze verkopen in dierenwinkels behoren niet tot een uitgebalanceerd dieet van een hamster. Eén drop bv. komt overeen met één Snickers/Mars/Bounty voor een hamster qua zoetigheid. Je kan als snacks groenten en/of fruit en gedroogde insecten geven.
 • Een zandbad gevuld met chinchillazand houdt hun vachtje proper. Sommigen doen er ook hun behoeftes in, wat gemakkelijk is om hun woonst te verschonen. Maak er ook een schuilplekje in, dit sluit aan bij hun natuurlijke behoeftes.
 • Het is zeker niet nodig om elke week het verblijf te verschonen! Je kan al bedenken dat dit met zo'n laag bodembedekking echt niet nodig is. De meeste hamsters maken hun werk van hun tunnels en nestjes en wanneer het dan om de zoveel tijd wordt afgebroken, is dit niet fijn voor hen.
 • Sommige opvanghamsters hebben al heel wat meegemaakt en zullen zeker niet van de ene dag op de andere aandacht willen van jou. Geduld doet meestal wonderen. Zolang je je steeds verplaatst in de situatie van het dier, ben je goed op weg.