Informatie hamsters


Basisinfo

  • Russische dwerghamsters zijn koppeldieren en moeten in gevangenschap alleen gehuisvest worden. Enkel om voor nageslacht te zorgen kunnen ze worden samen gezet, maar aangezien er een groot overschot aan hamsters is en sommige dieren hun hele leven lang in de opvang moeten blijven, raden wij dit af. Twee vrouwtjes of twee mannetjes samen houden kan ook niet! Deze combinatie komt in de natuur niet voor en is dus ook voor dieren in gevangenschap heel onnatuurlijk. Vroeg of laat leidt dit tot gewonde of dode dieren. Vaak horen wij verhalen van mensen die beweren dat het bij hen wel lukte op die manier, maar de uitzonderingen bevestigen uiteraard de regel. Er komen in de opvang regelmatig verwonde of getraumatiseerde hamsters binnen die het tegendeel bewijzen en die duidelijk maken dat het het niet waard is om dit risico te nemen.
  • Roborovski dwerghamsters leven in het wild in groep, maar door de beperkingen in gevangenschap dienen ze alleen gehuisvest te worden. Bij onenigheden kunnen ze immers geen kant op.
  • Campbelli dwerghamsters leven in het wild in groep, maar door de beperkingen in gevangenschap dienen ze alleen gehuisvest te worden. Bij onenigheden kunnen ze immers geen kant op.
  • Chinese dwerghamsters zijn absoluut solitair en verdragen geen soortgenoten.
  • Syrische hamsters zijn absoluut solitair en verdragen geen soortgenoten. 
  • Hamsters zijn schemerdieren en zijn dus het meest actief wanneer de zon opkomt en ondergaat. Als je een hamstertje wenst te adopteren voor je kinderen, bedenk dan of zij op die tijdstippen het diertje aandacht kunnen schenken. Het is vanzelfsprekend niet fijn voor het dier wanneer het in het midden van de dag wakker gemaakt wordt en zijn natuurlijk ritme verstoord wordt. Wil je je kind hier graag over bijleren en ben jij in de eerste plaats te vinden voor de hamster? Dan kunnen wij dit alleen maar toejuichen!
  • Hamsters maken in het wild heuse tunnels onder de grond die eindigen in verschillende 'kamers' (voor voedsel, uitwerpselen, een slaapplek,...). In gevangenschap kunnen wij hieraan tegemoet komen door meerkamerhuizen te plaatsen en hun verblijf van een dikke laag bodembedekking (zie 'Het belang van een dikke laag bodembedekking' hieronder) te voorzien zodat ze nog steeds naar hartenlust kunnen graven. Voorzie daarom ook een dikke laag over de hele lengte van het verblijf en zet geen delen af met wilgenbruggen bijvoorbeeld omdat dit hun graven beperkt en zo ook de lengte van de tunnels beknot wordt.
Hamsteropvang hamster graven tunnels natuur natuurlijke behoeften wild
Bodembedekking ondergrondse tunnels kamers hamsters hamster opvang het knaagtandje
Wilde hamsters ter adoptie dikke laag bodembedekking het knaagtandje informatie basisinfo info adopteren ter adoptie

  • Een hamster heeft een loopwiel nodig om de vele kilometers die ze normaal gezien in het wild afleggen, te kunnen compenseren. Een loopwiel moet voldoende groot zijn zodat de hamster niet met een gebogen rug moet lopen. Bij de adoptievoorwaarden vind je meer over de exacte afmetingen hiervan. Loopwielen met open spijlen zijn uit den boze: de pootjes van de hamsters kunnen hier tussen geraken met alle gevolgen vandien. Ook hamsterballen zijn uit den boze. De dieren zitten opgesloten en kunnen er niet uit wanneer ze willen, ze kunnen met hun pootjes tussen de openingen geraken,...
  • Als nestmateriaal kunnen reepjes toiletpapier gebruikt worden. Ze sleuren dit zelf mee naar hun nestje. Hamsterwatten zijn pure rommel zijn en deze kunnen voor verstikking en het afsterven van de ledematen zorgen. Het geven van kapok is ook een mogelijkheid, dit is een natuurlijk product en veilig.
  • Drops en andere zoetigheden die ze verkopen in dierenwinkels behoren niet tot een uitgebalanceerd dieet van een hamster. Eén drop bv. komt overeen met één Snickers/Mars/Bounty voor een hamster qua zoetigheid. Je kan als snacks groenten, gedroogde insecten, zonnebloempitjes,... geven.
  • Een zandbad gevuld met chinchillazand houdt hun vachtje proper. Sommigen doen er ook hun behoeftes in, wat gemakkelijk is om hun woonst te verschonen. Zorg ook voor een schuilmogelijkheid erin (bv. een kokosnoot met opening, terracotta huisje,...), dit zorgt ervoor dat ze zich veiliger voelen en meer tijd doorbrengen in hun zandbad.
  • Het is zeker niet nodig om elke week het verblijf te verschonen! Je kan al bedenken dat dit met zo'n laag bodembedekking echt niet nodig is. De meeste hamsters maken hun werk van hun tunnels en nestjes en wanneer het dan om de zoveel tijd wordt afgebroken, is dit niet fijn voor hen. Bovendien wordt al hun geur weggenomen waarmee ze alles gemarkeerd hebben, dat is zeer stressvol. Om zo weinig mogelijk stress te veroorzaken kan je het best enkel hun plashoekje regelmatig verschonen en de inrichting zo laten of hoogstens een gedeelte ervan vervangen.
  • Sommige opvanghamsters hebben al heel wat meegemaakt en zullen zeker niet van de ene dag op de andere aandacht willen van jou. Geduld doet meestal wonderen. Zolang je je steeds verplaatst in de situatie van het dier, ben je goed op weg.

Het belang van een dikke laag bodembedekking

Wetenschappelijk onderzoek stelt ons in staat om meer inzicht te krijgen in hoe we hamsters in gevangenschap zo goed mogelijk kunnen huisvesten opdat we tegemoet kunnen komen aan hun natuurlijke behoeften.

In 2005 publiceerde Andrina Hauzenberger een onderzoek waarin ze aan de hand van 45 Syrische hamsters, ingedeeld in 3 testgroepen (met telkens 15 hamsters) concludeerde wat het belang van een dikke laag bodembedekking is.

De 3 groepen kregen elk een kooi toebedeeld van 95 cm (l) x 45 cm (b) x 57 cm (h) waarin telkens dezelfde materialen aanwezig waren: een houten bodemloze schuilplek, een kartonnen tunnel, een hazelnoottak, een zandbad, toiletpapier als nestmateriaal, een voerbak, een waterfles en een loopwiel met een diameter van 30 cm en een 10 cm breed loopoppervlak.

Aan de eerste groep werd 10 cm bodembedekking gegeven, aan de tweede groep 40 cm bodembedekking en aan de derde groep 80 cm bodembedekking. 

Alle gedrag werd genoteerd.

Wat het tralieknagen betreft, waren dit de resultaten:

Ook het gebruik van het loopwiel werd gemeten en daarbij waren dit de resultaten:

Tralieknagen kan als stereotiep gedrag worden gezien en dankzij dit onderzoek zien we dat dat zo goed als volledig wegvalt met een serieuze laag bodembedekking (waarin ze hamsterburchten gaan graven). 

Daarom vinden we het zo belangrijk dat (kandidaat-)adoptanten hier echt aandacht aan besteden. We vragen voor een dwerghamster een laag van minstens 15 cm dik en voor een Syrische hamster een laag van minstens 20 cm dik, wat in feite nog altijd heel weinig is.

Wie meer wil lezen, kan hier het volledige onderzoek raadplegen.

Dit maakt ook nog eens duidelijk dat 90% van de kooien die in dierenwinkels worden verkocht, ongeschikt zijn voor een hamster. Naast de kleine grootte, hebben ze ook vaak een erg ondiepe onderbak. Met een terrarium of aquarium valt dit al veel beter te creëren.

Op naar een beter welzijn voor onze hamsters!

Hoe richt ik een hamsterverblijf in?

In wat volgt wordt in stapjes uitgelegd hoe je een terrarium/aquarium voor een (dwerg)hamster kan inrichten:

  1. Neem een leeg terrarium/aquarium.
  2. Plaats het 'skelet' van de inrichting (Alles wat zwaar is en kan zakken moet op pootjes staan.) Dit kan je aanvullen met kurken tunnels, meer wilgenbruggen, meerdere plateaus,... Alles wat op de bodem ligt, komt in de bodembedekking te zitten en zal je hamster tegenkomen tijdens het graven.
  3. Vul alles met bodembedekking. (In dit voorbeeld werd houtvezel gebruikt.)
  4. Vul aan met plukken hooi voor de stevigheid van de tunnels die de hamster zal bouwen (zo zakken ze minder snel in). Deze stap is vrijblijvend bij het gebruik van houtvezel, Carefresh,...
  5. Voeg een extra laag bodembedekking toe. (Dit is alleen van toepassing als je hooi of een andere soort bodembedekking hebt toegevoegd als tussenlaag).
  6. Plaats het loopwiel, het zandbad gevuld met chinchillazand, de eet- en drinkpot op de verdiepingen zodat deze niet kunnen wegzakken in de bodembedekking en de hamster er niet onder terecht kan komen.
  7. Vul aan naar eigen smaak met gedroogde plantjes, wilgenbrugjes, lichte kurken tunnels,... en strooi bijvoorbeeld hier en daar gedroogde kruiden als toplaag zodat het natuurlijk zoekgedrag van de hamster gestimuleerd wordt. Ook voer kan je rondstrooien.
  8. Geniet van het moment dat je hamster zijn nieuwe verblijf kan verkennen en alles gaat onderzoeken!

Dit voorbeeld is een basisverblijf. Het wordt veel uitdagender wanneer extra's toegevoegd worden. Neem daarom zeker hier een kijkje! Op deze blog vind je een veelvoud aan informatie om jouw hamster zo gelukkig mogelijk te maken.

Betaal in de konijnenopvang

eenvoudig met Payconiq!

Het Knaagtandje

hetknaagtandje@gmail.com

Geraardsbergen (Oost-Vlaanderen, België)

Erkenningsnummer: HK30405704
Rekeningnummer: BE93 0689 3195 0967